2010. június 26., szombat

Boart Longyear "borzolás".

A gyémánt, a természetben előforduló ásványok közül a legkeményebb. (Előállítanak a gyémántnál is keményebb mesterséges anyagot. Pl. renium-borát) A boart longyear és az atlas copco, nagyon sok természetes gyémánt törmeléket használ fel a fúrószerszámai gyártásánál. Azt gondolhatnánk, hogy a gyémánt koronával könnyen lehet fúrni a gránit kőzetet, ami jóval puhább a gyémántnál. (Mohs skálán a gyémánt keménysége 10. A gránité kb. 8-8,5 keménységnek felel meg!)A gránitban található földpát örlemény fúrás közben beimpregnálódik a gyémántot hordozó matrixba, és "elzárja" a kis gyémántszemcséket. Ilyenkor szokták a koronát "borzolni", azaz feltörni a belecsiszolódott kőzetőrleményt, hogy új gránit vágóél kerüljön a korona felszínére.
01.

02.

4 megjegyzés:

Bandi írta...

Jó illusztráció,köszönöm.
Mi hasonlóan jártunk el a vágókoronggal,mikor már nem akarta vágni a vasat.Az eljárás lényege a kb.600-as korongot egy lemez élével kicsipkézni.
Üdv :Bandi

erdővidék írta...

Szia Bandi.

Köszönöm.

A szerszámboltokban kapható spéci korong tísztító "ellenkő".

s@só írta...

tudod Vktor, azóta párszor újraborzolta a "Szörösmuki" a dolgot... És a Mohs skála vazze.... 8 - 9 -10 / topáz - korund - gyémánt....

erdővidék írta...

Igen.
Így van Sasó.
Tudom.
Ha a HQ koronát "direkt" gyémántból készítenék, nem lenne szükség a borzolásra. Bírná a forgatást, nem kopna el. Viszont a bizonytalan terhelés elhasítaná a gyémántot.
Tehát ez a leggazdaságosabb fúrószerszám: kemény gyémánt szemcsék egy rugalmas mátrixban.