2009. december 9., szerda

Mititei, "in situ". Barót.

2009 november. Baróti piac.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

well-spotted :)

erdővidék írta...

exposemaximum.

I say thank you for the visit nicely.
The protagonist of the picture, eats a Balkan food speciality. On the language of the local ones the name of the little sausage: small. Beef, and is made of mutton, with local spices, and addition of bicarbonate.
I would have liked presenting the picture to a common acquaintance of ours.

Best regards.

Márkó László írta...

Mititei (miccs) román módra

Hozzávalók 20 adaghoz: 1 kg marka- és birkahús, 50 gr fokhagyma, egy darab csípőspaprika, 3 gr. bors, 5 gr. porrátört csombor, 5 gr. ízesítő, 100 gr. csontlé, 25 gr. só, 15 gr. szódabikarbonát. Egyes receptek szerint birkahús helyett kisebb mennyiségű sertéshús is használható.

Az összevagdalt húst sűrű szitájú őrlőn átőröljük, sóval, borssal összekeverve jól összegyúrjuk. Középen lyukat hagyunk, ide tesszük a szódabikarbonátot és az ízesítőt.
Forró csontlével leöntjük, amibe már belefőztük a csípőspaprikát. Újból összegyúrjuk, amíg a hús összeáll. Hideg helyen hűtőszekrényben tartjuk 24-30 órán át. Utána mititei alakban rostélyon megsütjük. Forrón, mustárral vagy szalmakrumplival fogyasztjuk. Sört vagy vörösbort iszunk hozzá.

Forrás: http://www.google.ro/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=1&ved=0CAcQFjAA&url=http%3A%2F%2Freceptor.transindex.ro%2Findex.php%3Frecept%3D27&ei=zJcjS87rGdmM_AaH39m0Cg&usg=AFQjCNGzGTI-NxERADJB2q3vhythOnt_9w&sig2=31oHMqn7_dD5w5FcdIWfqg

erdővidék írta...

Laca :)
Ez nagyon penge!

A csombor fűzszerünket nem ártana lefordítani "újmagyarrra", mert nagyon sok kedves barátunk nem tudja, hogy mit nem szeret (esetleg)

Üdv.

Márkó László írta...

nem lefordítani kell a csombort újmagyarra, hanem meg kell ismertetni az emberekkel az fűszereinket

a régi magyar konyha sokkal több fűszert használt

a bolgárok is sok húsos ételükben gazdagon hasznáják a csombort, de azért mi is, lsd. pl. lucskoskáposzta leves :)

üdv.

erdővidék írta...

Laci, a kényelem elérhetőbb, mint a kertben kapálás.

Én is csak akkor tudtam meg, hogy van csomborom, kétféle is...amikor a kerti boltban borsfű magot vettem!(egyik magot Juditka vette, másikat én :D )
S akkor tudtam meg, hogy szurokfüvem is van , amikor utána néztem az oregánó magyar elnevezésének. :)
S akkor tudtam meg, hogy létezik kétféle (francia és orosz)tárkony,amikor nem ismertem fel a kertemben egy "gazt" és Édesapám felvilágosított, hogy ez az orosz tárkony! :D :D